Sunday, July 31, 2011

durian.. lempuk.. tempoyak.. PUASA

assalamualaikum.

:)

burps~! alhamdulillah... kenyang :)
hari ni aku semakin gemok.. sebab hari ni aku makan banyak :)

okey, lupakan pasal makan.. back to the title~

DURIAN.


siapa yang tak suka durian sila angkat tangan dan kaki macam aku..*tengah angkat tangan dan kaki*

okey, turunkan tangan balik sebab nak sambung entri.. 

ouh, aku sangat tak suka durian! sangat-sangat tak suka!!



durian durian di atas aku snap masa teman sepupu aku pegi amek durian dekat bakal abang ipar dia..
btw, sekarang da habis musim durian.. :)

BALIK PULAU :)

sekarang, tiba lah masa untuk menggunakan lebihan durian dengan sewajarnya.
iaitu,

LEMPUK

lempuk yang siap dipek.
dan juga,
TEMPOYAK

tempoyak :)
apa jadah aku cita semua ni kan..?
nak share je kat sini, tadi aku kacau lempuk dengan mak aku.. bepeluh kau~! tapi takde okey titik titik peluh yang menitik dalam lempuk tuu...
tadi petang, mak aku da susah payah asingkan isi durian yang da agak agak tak sedap bila dimakan untuk dibuat lempuk.. tapi, bila biar durian tu lama lagi, bole buat tempoyak.. yekks! aku tak suka bau tempoyak~!

cekkidout hasil lempuk kacauan aku dengan mak :)

1.
2.
3.
4.
Aku tunjukkan 4 warna yang berbeza... gambar first tu baru start kacau, gambar last tu lempuk yang da siap.. sedap tak korang nampak ? >.<

senang gilaa nak buat lempuk ni... firstly, letak lah gula yang agak-agak sepadan dengan isi durian tadi ke dalam kuali.. make sure gula tu dicairkan dahulu dengan bantuan API sahaja.. lepas da cair, baru masukkan isi durian tadi dan kacaulah sehingga kau rasa da masak dan sedap :)

senang kan...? lempuk tu omputih panggil durian cake.. mai kot mana cake tu pon aku taktau.. tapi aku panggil jem durian.. ouh, aku sangat suka hati nak bagi nama apa pun.. :)

esok last day yang bole makan waktu siang... so, keinginan nak pecahcepat *breakfast* esok pagi dengan roti dan lempuk sangat membuak-buak sekarang ni.

*farah izzati sila sabar sampai esok pagi*

apa-apa pun, 


SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DENGAN HATI YANG IKHLAS :)

kepada readers sekalian, ampun dan maaf daku pinta andai selama berblogging ni ada perkataan or ayat yang mensakitkan hati korang or membuat korang terasa.. semoga RAMADAN kali ini akan lebih bererti daripada RAMADAN sebelumnya..


wasalam :)

nota jari kaki : ramadan dan aidilfitri tahun ni tanpa kehadiran CIK BUNCET.. semoga ALLAH kuatkan hati aku.. *sy sentiasa rindukan awk sayang*


4 comments:

sergeant keroro said...

lempuk tu bukan dodol durian ke?

Dzarief Zuhdi said...

yang aku tau makan durian.. lempuk ngan tempoyak tak layan.. x besh..hehe

farah izzati yussoff said...

SK~dodol lain.. :)

DZ~ lempuk la sedap :)

aiman said...

durian sedap